etusivu | larpit | minä itse | java
----------

LARPs
Minä ja näytelmäpelit
Tulevat pelit
Pelatut pelini
Porvariston hillitty charmi
Domus 4
Tuparit 1c
Ground Zero 1c
Life Academy
Etelänkruunu
Kaaoksen Sota
...
Järjestämäni pelit
Tuparit 1a ja 1b
Tienristi 1
LARP-proppien kuvauksia
Cuirboullipanssari
Rengaspanssari

Minä ja näytelmäpelit

Näytelmäpelit (larpit, live-roolipelit) ovat tuorein kiinnostuksen kohteeni roolipelien ja muiden saman suunnan kummallisuuksien suunnassa. Ensimmäiset kokemukseni jäivät hieman vaillinaisiksi, mutta talvella 97-98 näytelmäpelit imaisivat sitten minut pauloihinsa niin täysin että pöydän ääressä pelaaminen jäi useaksi vuodeksi.

Näytelmäpelien tulvahdettua ajatuksiini alkoi kutoutua myös huonojen peli-ideoiden tukku. Uusi ilmaisumuoto verrytti mielikuvitusta ja tuskin mikään elämänalue on jäänyt käymättä läpi siinä valossa että saisikohan siitäkin näytelmäpelin.

Järjestämään päädyin sitten lopulta mm. Wanderer 2:ta ja kirjoittamaan Tuparit-larpin sekä Tienristi-jatkumoa.

Miksi larppaan?

Larppaaminen on hullun hommaa. Sohvapeliin valmistautumiseksi riittää kun muistaa ottaa nopat ja hahmolomakkeen mukaan. Edes pelinjohtajalle ei ole ongelma johtaa peliä vähintään kerran viikossa - monet johtavat useampaakin peliä viikottain. Pelaaminen ja johtaminen on lähes ilmaista. Miksi sitten järkevät ihmiset käyttävät kymmeniä tunteja ja satoja markkoja ommellen, veistäen, hahmoa päntäten ja pelipaikalle ajaen voidakseen pelata murto-osan valmisteluihin kuluneesta ajasta?

Kokonaisvaltaisuus

Näytelmäpeleissä eläytymisen taso on kokonaisvaltaisuuden vuoksi usein paljon syvempi. Parhaimmillaan peliä koetaan kaikilla aisteilla ja joka soluilla, ja parhaiten lavastetuissa peleissä jokainen näkemäni esine ja henkilö on juuri sitä miltä se näyttää. Syvässä eläytymisessä oma minä painuu jonnekin isojen aivojen nurkkaan ja kehoni, aistini, lyhytkestoiset ajatukseni ja reaktioni ovat kaikki hahmoni, eivät itseni. Tämä puolestaan on käsittämättömän hieno tunne.

Suuret tunteet

Kokonaisvaltaisuus ja katkeamaton ingame mahdollistavat myös tunteiden syvemmän elämisen. Tärkein syy minulle larpata on mahdollisuus kokea turvallisesti tunteita, joita en joko voi tai halua tuntea tosielämässä. Kokonaisvaltaisen eläytymisen vuoksi kehon kemia seuraa hahmoni tunteita kuin ne olisivat omiani. Huolimatta siitä, että koen hyvässä pelissä hahmoni ilot ja surut kuin omani, jossakin tietoisuuden syöverissä on kuitenkin turvallinen tietoisuus siitä, että kaikesta mitä tuntee on mahdollisuus päästä pois, jolloin suuretkaan tunteet eivät lopulta ahdista liikaa ja niistä voi nauttia täysipainoisesti.

Valmistautuminen on puoli ruokaa

Näytelmäpelien varusteiden valmistaminen tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa itseään moninaisin tavoin. Kun tavoitteena on mahdollisimman hyvin haluttua tunnelmaa luovien proppien valmistaminen, vain taivas on rajana keinoille ja materiaaleille. Innovointi ja konkreettinen puuhaaminen moninaisten materiaalien ja työkalujen kanssa on äärettömän kivaa. Tämä ei sinänsä ole uutta - olen aina käyttänyt kaikki mahdolliset tilaisuudet pukeutua ja varustautua joksikin muuksi kuin olen, jo kauan ennen kuin edes kuulin larppaamisesta.


etusivu - harrasteet - larp

Viimeksi päivitetty .

[Jari.Juslin@iki.fi]

home page | top of page | list of links | personal profile

Title graphics photograph © Matti Pirhonen.

All graphics ©1996-97 Jari Juslin.